Open_Dag_2011-2.png

#scouting2025

#Scouting2025: samen naar de toekomst van Scouting

Hoe ziet Scouting er in 2025 uit? Hoe zorgen alle scouts er met elkaar voor dat over 10 jaar nog steeds heel veel meiden en jongens elke week enorm veel plezier beleven met geweldige activiteiten? In december 2015 zal de landelijke raad van Scouting Nederland op hoofdlijnen een besluit nemen over de plannen voor de toekomst van Scouting – het meerjarenbeleid. De beste plannen maak je samen en daarom kunnen alle leden van Scouting meedenken over de toekomst van Scouting in het project #Scouting2025.

Wat is het project #Scouting2025

De projectgroep #Scouting2025 heeft de opdracht gekregen om een interactief proces te organiseren, om samen met jeugdleden en vrijwilligers te zorgen voor de totstandkoming van het meerjarenbeleid. Hierdoor ontstaat er een gezamenlijke toekomstvisie met te prioriteren thema’s waar de landelijke raad in december 2015 een besluit over neemt. Een verdere uitwerking en vervolg van de besluiten op hoofdlijnen in december 2015 vindt in het voorjaar 2016 plaats, waardoor het definitieve meerjarenbeleid en meerjarenbegroting in juni 2016 vastgesteld kunnen worden.

Hoe wordt het plan #Scouting2025 gemaakt?

Om te komen tot een goed plan worden er verschillende stappen gezet. Soms achter elkaar en soms ook tegelijkertijd. Hier vind je een grove opzet van het stappenplan. Klik hier voor een grotere versie.

fases

Resultaten fasering

Fase 1:

Door een online onderzoek en een toffe wedstrijd is een inspiratielijst ontstaan wat scouts belangrijk vinden voor de toekomst, maar ook in welke trends zij bedreigingen of juist kansen zien voor Scouting. Deze resultaten vormen de basis en inspiratie voor het #Scouting2025-event op 19 april 2015.

Fase 2:

Via desk-research weten we veel van verschillende trends op vlakken die Scouting direct, indirect of soms wat minder direct raken. Daarnaast heeft de projectgroep ook gesproken met experts uit verschillende vakgebieden. Een aantal van deze experts is te zien in de video-oproep voor het online onderzoek. En je komt ze tegen als inspiratiebron of gesprekspartner tijdens het #Scouting2025-event.

Fase 3:

Op zondag 19 april vond het #Scouting2025-event plaats. Honderden scouts uit groepen, regio’s en de landelijke organisatie en diverse externe gasten gingen aan de slag om de belangrijkste thema’s voor de komende jaren voor Scouting te formuleren. Het ging niet alleen om thema’s voor de landelijke organisatie, maar juist ook voor jouw Scoutinggroep of -regio.

Gedurende de dag werden er met elkaar acht thema’s gekozen die na 19 april verder uitgewerkt worden tot het toekomstbeleid van de hele vereniging:

1. Zichtbaar en trots
  2. Openheid
  3. Diversiteit
  4. Uitdaging en ontwikkeling
  5. Samenwerking
  6. Vrijwilligers
  7. Communicatie
  8. Verbinding

Meer weten over het #Scouting2025-event? Bekijk dan de live-blog of bekijk de dag in sneltreinvaart in het timelapse-filmpje.

20140513bre lb“Ik zie een toekomst met meiden en jongens die iedere week enorm veel plezier beleven bij Scouting, continu uitgedaagd worden om nieuwe dingen te leren en een actieve rol blijven spelen in onze maatschappij.” Boudewijn Revis, voorzitter landelijk bestuur Scouting Nederland.

#scouting2025 Video's

De ondestaande video's laten de voortgang van het #scouting2025 project tot nu toe zien.

Fase: 1 #scouting2025: Denk mee! uitnodiging tot deelname aan dit project

Fase: 2 #scouting2025: Startvideo Externe deskundige aan het woord