Overvliegen_2012-2.png

Themaverhaal Welpen

Het themaverhaal van de Welpen speelt zich af in de Jungle net als bij veel andere Scoutingorganisaties over de hele wereld.

Alle kinderen in de leeftijd van 7 - 11 jaar welke lid zijn van de scouting, zijn welpen. Bij Scouting Rijpelberg hebben we 3 hordes namelijk: De Welpen Horde, De Gieren Horde en de Ara Horde.

Themaverhaal

Het themaverhaal van de welpen is gebaseerd op het Jungleboek van Rudyard Kipling. In de jungle van India groeit Mowgli op bij de wolven. Hij is nooit bang en begrijpt de talen van alle dieren. De wetten van de jungle kent hij allemaal. Alleen... Shere Khan, de tijger, trekt zich helemaal niets aan van deze wetten. Hij wacht zijn kans af om Mowgli te grijpen. Hij haatte deze mensenwelp. Op een dag heeft hij Mowgli te pakken. Net op dat moment komt Shanti aan met de ‘rode bloem’ en vlucht de grote en sterke tijger weg.

Shanti komt uit Haveli, het mensendorp aan de rand van de jungle. Na hun eerste ontmoeting is Shanti vaak in de jungle. Ze leert van Mowgli en Baloe één voor één de wetten van de jungle, het is als mens niet altijd makkelijk die te begrijpen. Mowgli leert haar alles wat hij weet, bijvoorbeeld hoe je in een boom klimt en hoe je dieren kan roepen. In de jungle maken Mowgli en Shanti van alles mee. Zo wordt Mowgli aangevallen door de apen, redt Shanti haar broer en wordt er vergaderd over de opvolging van de wolvenleider Akela. Shanti maakt kennis met de dieren van de jungle, zoals Baloe, Bagheera, Chil, Raksha, Jacala, en Rikki Tikki Tavi. Maar, Shere Khan loert nog altijd op Mowgli. Als dat maar goed afloopt...

Groepsindeling

Een groep welpen wordt samen een horde genoemd. De grootte van onze welpenhorde is maximaal 30 kinderen. De hordes binnen Scouting Rijpelberg zijn Welpen, Kabouters en Esta's. Een welpenhorde wordt opgedeeld in subgroepen van 6 á 8  kinderen. Zo'n subgroep heet een nest. In ieder nest krijgen de oudste twee kinderen wat meer verantwoordelijkheden dan de jongere kinderen. De welp die aan het hoofd staat van een nest heet een gids. De 2e persoon heet een helper of hulp-gids. Ieder nest heeft een kleur.

Scoutfit

Welpen dragen een groene blouse, met als speltakteken een afbeelding van Mowgli en Shanti, de twee kinderen uit het Jungleboek. De Welpen halen hun inspiratie uit het Jungleboek, de namen van de leiding en veel andere termen komen allemaal daaruit.